Pariterapia

Parisuhteen kriisejä kannattaa selvitellä ja hoitaa. Kun tulette tietoisiksi toistenne sisäisistä kokemuksista, voitte ymmärtää toisianne aidommin ja syvemmin. Tällöin voitte löytää uuden yhteyden. Voitte ennakoida mahdollisia kriisejä selkeämmin pelisäännöin, kun tiedätte toistenne toiveet ja tarpeet. Ja näin tämäkin muutos vaikuttaa taas mahdollisiin lapsiin myönteisesti.

 

Category:

Description

 

Kitkasta parisuhdeonneen

Parisuhde on kahden ihmisen tietoinen ja tiedostamaton tila, sekä molemminpuolinen vuorovaikutus. Se voi nostaa esiin monia ilmiöitä, jotka muodostuvat ongelmiksi. Näitä ovat esimerkiksi pettäminen, alistaminen, mitätöinti tai etääntyminen. Perheen ja työn yhteensovittaminen, vanhemmuuden ristiriidat ja kommunikaatio-ongelmat voivat käsittelemättöminä nakertaa parisuhdetta. Myös kumppanin masennus tai erilaiset riippuvuudet voivat lisätä stressiä.

Hyvä parisuhde perustuu ns. täydellistä kumppania enemmän siihen, onko valmis kohtaamaan itsessä piilossa olevia puolia. Tämä vaatii rohkeutta ”katsoa itseä peilistä”. Kun rakastaa itseä, on helpompi kohdata toinen monine puolineen, epätäydellisenäkin.

Oletko tyytymätön tai yksinäinen parisuhteessasi? Onko peli- tai seksiriippuvuus tullut parisuhteeseenne kolmanneksi? Vaivaako puhumattomuus, mustasukkaisuus, uskottomuus tai väkivalta? Parisuhteen kylmyys tai pelko voi johtaa ymmärrettävästi seksuaaliseen haluttomuuteen tai suhteen epätasapainoon. Elämäntilannekriisin syntyyn voivat vaikuttaa esimerkiksi lapsettomuus, kumppanin sairaus, työttömyys tai eläköityminen. Taloudelliset ongelmat, huoli omista ikääntyvistä vanhemmista tai työuupumus voivat viedä voimia ja näin vaikuttaa parisuhteeseen. Joskus myönteinenkin asia, kuten lapsen syntymä voi olla kriisi. Kriisi voi tuntua muun muassa epämääräisenä ahdistuksena, vihamielisyytenä, univaikeuksina tai keskittymiskyvyttömyytenä aiheuttaen suurta henkistä kärsimystä kokijoilleen. Jos perheessä on lapsia, laajenee kriisin vaikutus myös heihin. Lapset tietävät paljon enemmän kuin aikuiset luulevatkaan!

 

Uuden yhteyden löytäminen

Edellä mainitut ilmiöt kuluttavat molempia. Teidän on kuitenkin mahdollista löytää toisenne uudelleen pariterapiassa tarkastelemalla kummankin henkilökohtaista sisäistä maailmaa ja tutkimalla parisuhdetta ja siinä olevaa vuorovaikutusta. Voitte oppia ymmärtämään toisianne uudesta näkökulmasta, kun tiedostatte toistenne tarpeet ja toiveet. Pariterapian tavoitteena on vastuun ottaminen omasta toiminnasta, uuden toimivamman yhteyden löytäminen, sekä ristiriitojen ratkaisu arjen sujumiseksi. Näin voitte jatkaa kohti onnellisempaa ja myönteisempää tulevaisuutta.

 

Minulla on Kela-pätevyys 16-67-vuotiaiden pariterapiaan. Olen suorittanut Vuorovaikutusprosessien tutkimuskeskuksen ja Snellman kesäyliopiston järjestämän paripsykoterapiakoulutuksen Kuopiossa.

Luottamukselliset pariterapiakäynnit ovat yleensä 90 min ja toteutuvat parin tarpeen mukaan.

 

 

Haluan lisätietoa