Millainen on se pieni lapsi, jota kannat sisälläsi? Saako hän nyt sitä hoivaa ja turvaa, jota ilman jäi lapsena? Voit mielikuvissasi saada yhteyden häneen. On tärkeää kohdata sisäisen lapsen kokemuksia.
Asioiden tarkistaminen on normaalia, mutta jos siihen kuluu toistuvasti suunnattomasti aikaa ja se ahdistaa, kannattaa keskustella tilanteesta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Et voi koskaan uuden ihmisen tavattuasi tietää, millainen hän oikeasti on. Liian hyvältä kuulostava voi myöhemmin osoittautua hyvinkin erilaiseksi. Siksi kannattaa antaa aikaa tutustumiselle ja seurata sanojen ja toiminnan yhdenmukaisuutta.
Pariterapiakäynneillä molemmat saavat kertoa omista kokemuksistaan, tuntemuksistaan ja ajatuksistaan rauhassa toisen kuunnellessa. Siinä on myös mahdollista korjata vääriä tulkintoja, joita on voinut tehdä aikaisemmin.
Jos Sinulla on tunnevajeen tunnelukko, voit ajatella, ettei kukaan aidosti kuuntele tai käsitä Sinua, eikä välitä Sinusta. Silloin on tärkeää löytää elämään ihmisiä, jotka huomioivat tarpeitasi.
Äitiys on mm. rakkautta, iloa, onnea,
vastuuta, valvomista, huolta, kiirettä,
hellyyttä, oppimista ja hyväksymistä.
Millaisia puolustusmekanismeja käytät?
Haluatko kilttinä aina miellyttää muita?
Väisteletkö konflikteja?
Vitsailetko erosta tai surusta?
Syytteletkö muita pitääksesi häpeän loitolla?
Jos kärsit pakko-oireista ja altistat itseäsi niiden aiheuttaman ahdistuksen kokemiselle, sitä vahvemmaksi tulet. Voit huomioida tunteen ja kuitenkin selvitä sen kanssa. Jokainen kokee ahdistusta joissain tilanteissa.
Sinulla on lupa nauttia nykyisestä elämästäsi.
Vaikka elämässä on paljon vastuita, se ei ole pelkkää suoritusta.
Jos olet lapsena jäänyt ilman tukea ja lohdutusta, on aikuisena tärkeää saada yhteys sisäiseen lapseesi ja lohduttaa häntä. Siihen löytyy erilaisia keinoja.